Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

«H γειτονιά των αντιθέσεων» Αφιέρωμα στα προβλήματα του Αγίου Θωμά στην "Αμαρυσία"


«Ριγμένοι» αισθάνονται οι κάτοικοι του Αγίου Θωμά Αμαρουσίου, οι οποίοι ζητούν άμεσα λύσεις. Ποια προβλήματα «κρύβονται» ανάμεσα στα
 πολυτελή εμπορικά κέντρα και τις νεόκτιστες μεζονέτες. Τι απαντά η δημοτική αρχή.

Ρεπορτάζ: Αμάλθεια Καραλή

Ως «η γειτονιά των αντιθέσεων» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η περιοχή του Αγίου Θωμά στο Μαρούσι, όπου τα νεόκτιστα διώροφα οικήματα, με τα πλατιά μπαλκόνια, «συμβαδίζουν» με εικόνες εγκατάλειψης και παραμέλησης. Οι κάτοικοι, μάλιστα, μιλούν για την περιοχή τους με ακόμη πιο «σκληρή» γλώσσα, υποστηρίζοντας ότι, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, η περιοχή τους μετατράπηκε από παράδεισο σε κόλαση… Και αν ορισμένες «αλλαγές» έγιναν χωρίς… δεύτερη κουβέντα από την κεντρική διοίκηση, εν όψει της ιστορικής διοργάνωσης, ωστόσο, σύμφωνα με τους κατοίκους, υπάρχουν ζητήματα μείζονος σημασίας, τα οποία θα μπορούσαν να επιλυθούν από τη δημοτική αρχή και να αναβαθμίσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους, η οποία έχει κάνει «βουτιά» τα τελευταία χρόνια.

Μη ανεχόμενοι άλλο την υποβάθμιση της περιοχής τους, μέρα με τη μέρα, μια μερίδα κατοίκων αναδιοργάνωσε τον τελευταίο καιρό τον «Σύλλογο Κατοίκων Αγίου Θωμά», προκειμένου να λαμβάνουν ενεργό ρόλο σε όσα ζητήματα τούς αφορούν άμεσα.

Μέσα από τις σελίδες της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ δίνεται σήμερα η ευκαιρία στους κατοίκους να παρουσιάσουν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να εκφράσουν τα παράπονά
τους ως προς την αντιμετώπισή τους από τη δημοτική αρχή, αλλά και να δηλώσουν την προθυμία τους να συνεργαστούν με τον άλλο Σύλλογο που δραστηριοποιείται στην περιοχή, την «Ήλιδα».

Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΜΑΡΥΣΙΑ συνάντησε και συνομίλησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γιώργο Καραμέρο και με τη δική του συνδρομή κατέγραψε, σημείο προς σημείο, τα θέματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα των κατοίκων.

Με… αργούς ρυθμούς η Πράξη Εφαρμογής

Προτού ξεκινήσουμε το οδοιπορικό μας, ο Γ. Καραμέρος μας εισάγει στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, λέγοντας ότι «εμείς οι Μαρουσιώτες πληρώνουμε από τα υψηλότερα δημοτικά τέλη σε όλη την Αθήνα, αλλά τελικά αντιμετωπίζουμε την επίπλαστη πολυτέλεια των εμπορικών κέντρων, που τίποτα δεν προσφέρουν στους κατοίκους, παρά μόνο προβλήματα κυκλοφορίας και εγκληματικότητας. Ταυτόχρονα σε βασικά ζητήματα υποδομών αντιμετωπίζουμε εγκατάλειψη, αναβλητικότητα, αδιαφορία. Είναι ενδεικτικό ότι, από τον Φεβρουάριο του 2011, ενημερώσαμε με λεπτομέρειες τη δημοτική αρχή για τις “πληγές” του Αγ. Θωμά, εισπράττοντας μια έγγραφη απάντηση με 14 “θα” σε δύο κόλλες χαρτιού Α4. Τα συμπεράσματα δικά σας…».

Ο πρώτος σταθμός στο οδοιπορικό μας είναι η εκτός σχεδίου περιοχή που περικλείεται από το εμπορικό κέντρο «The Mall Athens», τον οικισμό «Ήλιδα» και την Αττική Οδό. Προσεγγίζοντας το συγκεκριμένο κομμάτι, μας «υποδέχεται» η δυσοσμία, ενώ στη συνέχεια αντικρίζουμε αδιάνοιχτους δρόμους, παρατημένα διάσπαρτα σκουπίδια και μπάζα, ψηλά ξερόχορτα, λάσπες και λακκούβες. Ένα τοπίο, δηλαδή, που συνθέτει μια κατάσταση τριτοκοσμική. Μια κατάσταση, που εδώ και χρόνια «κρύβεται» ανάμεσα στα πολυτελή εμπορικά κέντρα και τους ανυποψίαστους αγοραστές.

Όπως μας εξηγεί ο Γ. Καραμέρος, «το αίτημα των κατοίκων για ένταξη της περιοχής στο σχέδιο είναι χρόνιο πλέον, αλλά για πολλά χρόνια ο Δήμος δεν έκανε καμία ενέργεια. Τελικά, η υποβολή για την κύρωση πράξης εφαρμογής πήρε υπογραφή τον περασμένο Ιούνιο από την Περιφέρεια, ενώ στη συνέχεια έγινε και η τελευταία ανάρτηση στον Δήμο Αμαρουσίου».

Παρά τις εξελίξεις, όμως, ο ίδιος θεωρεί ότι ο Δήμος κινήθηκε με μεγάλη βραδύτητα, ενώ το συγκεκριμένο θέμα θα έπρεπε να βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητές του. «Είναι αδιανόητο να υπάρχουν λασπότοποι δίπλα σε εμπορικό κέντρο εν έτει 2012. Αυτοί οι άνθρωποι υποφέρουν», δηλώνει μεταξύ άλλων.

Πάντως, για την ιστορία να σημειωθεί ότι τόσο το «The Mall Athens», όσο και το κτηριακό συγκρότημα «Ήλιδα» εντάχθηκαν στο σχέδιο με προεδρικό διάταγμα, το οποίο συνιστούσε ταυτόχρονα και πράξη αναλογισμού (παρόμοιο με τη λήψη οικοδομικής άδειας).

«Αδιαφορία για το ασφυκτικό “κυκλοφοριακό κοκτέιλ”»

Επόμενο θέμα που «καίει» τους κατοίκους είναι το «ασφυκτικό κυκλοφοριακό κοκτέιλ», που επικεντρώνεται στην οδό Αμαρυσίας Αρτέμιδος και προκαλείται από την κίνηση που εκδηλώνεται ανάμεσα στο Ολυμπιακό Στάδιο, τα τρία εμπορικά κέντρα («The Athens Mall», «Golden Hall» και «Avenue») και τα μαιευτήρια της περιοχής.

Το θέμα αυτό, το οποίο πρωτίστως σχετίζεται με την ασφάλεια, έχει αναδειχθεί ουκ ολίγες φορές μέσα από τις σελίδες της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ, η οποία έχει καταγράψει αρκετά τροχαία ατυχήματα. Ο λόγος είναι πασιφανής: Υπάρχει αυξημένη διέλευση οχημάτων, τα οποία διέρχονται από την Αμαρυσίας Αρτέμιδος με υψηλές ταχύτητες, ενώ την ίδια στιγμή η σήμανση απουσιάζει.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι κάτοικοι να βιώνουν σήμερα το τρίπτυχο «υπερβολική κυκλοφορία - ηχορύπανση - καυσαέριο», από το οποίο, όπως υποστηρίζουν, θα απαλλαχτούν μονάχα μέσω μιας κυκλοφοριακής μελέτης. Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, αλλά και συναινώντας στην άποψη ότι πράγματι μια κυκλοφοριακή μελέτη θα μπορούσε να δώσει μια «ανάσα» στην περιοχή, κάτοικοι, Δήμος και ο συγκοινωνιολόγος Ευάγγελος Ματσούκης συνεργάστηκαν για να αναζητηθεί μια λύση.

Σύμφωνα με τον Γ. Καραμέρο, η κεντρική ιδέα της λύσης που είχε προταθεί ήταν η μονοδρόμηση της Αμαρυσίας Αρτέμιδος, από το ύψος της Νερατζιωτίσσης μέχρι το ύψος της Πιτταρά (γήπεδο τένις) και η έξοδος των οχημάτων που έρχονται από Γαλάτσι και Νέα Ιωνία από τη Σπύρου Λούη.

Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, «αν και “λιώσαμε δύο ζευγάρια παπούτσια”, μαζί με τους αιρετούς του Δήμου και τον κ. Ματσούκη, προχωρώντας επί ημέρες στην περιοχή, τελικά πέσαμε σε φάση αναβλητικότητας. Παρά τα επανειλημμένα ραντεβού μας και τις συζητήσεις - προτάσεις που συμφωνήσαμε με τον κ. Ματσούκη, εκείνος εξαφανίστηκε. Ούτε φωνή ούτε ακρόαση», λέει χαρακτηριστικά ο Γ. Καραμέρος, για να καταλήξει στην πεποίθηση ότι και οι δύο πλευρές είναι εκτεθειμένες απέναντι στους κατοίκους, οι οποίοι πιστεύουν πλέον ότι συναντήθηκαν μαζί τους για τα μάτια του κόσμου...

Όσον αφορά στη «ρίζα» του κυκλοφοριακού προβλήματος, ο πρόεδρος του Συλλόγου θεωρεί ότι μέρος του οφείλεται και στο «παράνομο οδόφραγμα» που κατασκεύασαν πριν λίγα χρόνια οι κάτοικοι του Ψαλιδίου, στην οδό Ερρίκου Μύλερ (σ.σ.: οδηγεί προς τη Λεωφόρο Κύμης) με την ανοχή του Δήμου. «Αν άνοιγε ο δρόμος, τότε η κίνηση θα διοχετευόταν και η περιοχή μας θα ελαφρυνόταν κυκλοφοριακά κατά 40%!» υποστηρίζει ο Γ. Καραμέρος.

Το θέμα του οδοφράγματος έχει τεθεί από τους κατοίκους, τόσο στη διοίκηση του Δήμου όσο και στο υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, που βρίσκεται στην περιοχή, καθώς σε αυτό εργάζονται 2.000 υπάλληλοι, και η συγκεκριμένη οδός θα αποτελούσε δίοδο διαφυγής σε περίπτωση ανάγκης. Όμως, και οι δύο φορείς έχουν αδιαφορήσει παντελώς για το θέμα αυτό, ισχυρίζεται ο Γ. Καραμέρος, ενώ σε μια αποστροφή του λόγου του αναρωτιέται «τι θα έκανε ο Δήμος, αν κάναμε και εμείς ανάλογο οδόφραγμα στην οδό Αμαρυσίας Αρτέμιδος;».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ξεκαθαρίζει, ότι «δεν πρόκειται να στραφούμε εναντίον των κατοίκων του Ψαλιδίου -ακόμη και αν ορισμένοι θα το ήθελαν πολύ- καθώς έχουμε κοινά προβλήματα. Ο Δήμος έχει επιλέξει να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, όμως εγώ προσωπικά τον σιχαίνομαι, τόσο στην πολιτική όσο και στην καθημερινότητα. Ως εκ τούτου, εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε υπέρ της νομιμότητας».

«Η κατασκευή σχολείων επείγει!»

Ψηλά στη λίστα των προβλημάτων των κατοίκων του Αγίου Θωμά βρίσκεται και η έλλειψη σχολείων, καθώς το μόνο σχολείο που υπάρχει είναι το 5ο Δημοτικό. Κι αυτό, όμως, είναι κορεσμένο, καθώς, όπως μας εξηγεί ο Γ. Καραμέρος, πηγαίνουν σε αυτό και παιδιά εργαζομένων σε εταιρείες με έδρα τη Λεωφόρο Κηφισιάς. Αν συνυπολογίσουμε, εν τω μεταξύ, και το «κύμα» μαθητών, που μεταφέρονται από την ιδιωτική στη δημόσια εκπαίδευση, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, τότε οι θέσεις στο συγκεκριμένο Δημοτικό προβλέπεται να καταστούν… λαχείο!

Ακόμη δραματικότερη, όμως, είναι η κατάσταση, όταν η συζήτηση φτάνει στο θέμα του Γυμνασίου και του Λυκείου, καθώς δεν υπάρχει κανένα στην περιοχή, ενώ ο χρόνος που πρέπει να κάνουν οι μαθητές σήμερα για να προσεγγίσουν τις κοντινότερες αντίστοιχες σχολικές μονάδες, υπερβαίνει τα 20 λεπτά.

«Φως στο συγκεκριμένο τούνελ» θα μπορούσαν ν’ αποτελέσουν τα οικόπεδα δίπλα και απέναντι στο 5ο Δημοτικό, στα οποία ο πρόεδρος του Συλλόγου υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για ανέγερση σχολείων. Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στο θέμα των σχολείων, ο Γ. Καραμέρος καταλήγει στην «αιχμηρή» δήλωση ότι «το μόνο που ενδιέφερε ανέκαθεν τις δημοτικές αρχές ήταν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για υπερτοπικές μπίζνες και μετατροπή των ελεύθερων χώρων σε φιλέτα real estate. Αυτές οι εποχές έχουν περάσει και πρέπει να δούμε τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Προσωπικά, θα φτάσω όπου χρειαστεί, προκειμένου να προσφέρω όχι μόνο στον Άγιο Θωμά, αλλά σε όλο το Μαρούσι».

Η «ξεχασμένη»… πεζογέφυρα

Αντιμέτωποι με μια εικόνα εγκατάλειψης και παραμέλησης έρχονται οι περαστικοί από την Αμαρυσίας Αρτέμιδος, καθώς αντικρύζουν στη μια πλευρά του δρόμου παραπεταμένη μια τεράστια σκουριασμένη πεζογέφυρα. Πρόκειται για την πεζογέφυρα που κατασκευάστηκε για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, ωστόσο, ένα χρόνο αργότερα διαλύθηκε εξαιτίας ενός τροχαίου ατυχήματος. Έκτοτε, αντί να απομακρυνθεί, «πετάχτηκε» λίγο παρακάτω. Αν και έχει υπάρξει κάποια αλληλογραφία από πλευράς Δήμου με τις κρατικές υπηρεσίες, το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Γ. Καραμέρο, είναι μηδενικό: «Πρέπει να καταλάβουν ότι το Μαρούσι δεν είναι μόνο το κέντρο, αλλά είναι και αυτές οι περιοχές που έχουν πολλές υπερτοπικές χρήσεις και πολλά προβλήματα» υπογραμμίζει σε έντονο ύφος, προσθέτοντας παράλληλα πως «η γειτονιά μας αντιμετωπίζει πρόβλημα και με την παραμέληση του ρέματος Σαπφούς. Μετά τον Μαραθώνα, αποτελούμε την επόμενη περιοχή που θα έχουμε πρόβλημα με τον ιό του Δυτικού Νείλου», επισημαίνει.

Αυξημένα κρούσματα εγκληματικότητας

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το «παζλ» των προβλημάτων έρχεται να συμπληρώσει η αυξημένη εγκληματικότητα στην περιοχή, με αποκορύφωμα τις διαρρήξεις αυτοκινήτων. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Γ. Καραμέρο, η κατάσταση αυτή επιβεβαιώνεται και από στοιχεία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής.

«Πηγή» των προβλημάτων, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί η παντελής απουσία της Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας, ενώ ένας ακόμη λόγος που η περιοχή τους γίνεται εύκολη «λεία» για τα «νύχια» εγκληματιών είναι η έλλειψη φωτισμού.

Όσον αφορά στη Δημοτική Αστυνομία, υποστηρίζει ότι απουσιάζει γύρω από τα εμπορικά κέντρα κατ’ εντολή της δημοτικής αρχής, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «τη μόνη φορά που ήρθαν να “γράψουν” κάποια αυτοκίνητα, κατά τη διάρκεια αγώνα μπάσκετ της ομάδας Αμαρουσίου, υπήρξε επίπληξη και ουσιαστικά δεν της επέτρεψαν ποτέ να ξανάρθει στον Άγιο Θωμά».

Εκτός όμως από τον αποτρεπτικό ρόλο της, ο Γ. Καραμέρος τονίζει ότι οι κάτοικοι έχουν ανάγκη τη Δημοτική Αστυνομία και για τον έλεγχο της στάθμευσης και της κυκλοφορίας, δεδομένου, ότι υπάρχουν πολλά παρανόμως σταθμευμένα αυτοκίνητα. Κατάσταση, η οποία επιβαρύνεται, κατά τη γνώμη του, από την έλλειψη ολοκληρωμένης κυκλοφοριακής μελέτης για την περιοχή.

«Μη ειλικρινής η σχέση μας με τον Δήμο»

Φτάνοντας στο «οπισθόφυλλο» του καταλόγου με τα προβλήματα των κατοίκων του Αγίου Θωμά, εύλογα προκύπτει το ερώτημα για το ποια είναι η σχέση του Συλλόγου με τη δημοτική αρχή.

Ο πρόεδρος προτιμά να μας απαντήσει με μια εικόνα και έτσι μας οδηγεί στο πάρκο δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Θωμά. «Στο σημείο αυτό κάναμε στις αρχές του καλοκαιριού δενδροφύτευση. Όμως, ο Δήμος δεν ενδιαφέρθηκε να ποτίσει τα δενδρύλλια, τα οποία και ξεράθηκαν».

Συνεχίζοντας τη συζήτηση, ο Γ. Καραμέρος μας μεταφέρει στη διπλανή παιδική χαρά και δείχνοντάς μας έναν σωλήνα, μας λέει: «Εδώ βλέπουμε το παγκόσμιο φαινόμενο του να υπάρχει σύστημα ποτίσματος, αλλά να μην υπάρχει σύστημα άρδευσης! Προφανώς, κάποιος πληρώθηκε για να μπουν οι σωλήνες και τα αυτόματα ποτιστικά, αλλά νερό δεν υπάρχει. Ρωτήσαμε κάποια στιγμή την κ. Ρένα Χαλιώτη (τότε αντιδήμαρχος Πολεοδομίας) και μας απάντησε ότι η παιδική χαρά θα υδροδοτηθεί, όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση! Πρέπει να μεσολαβήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να μπει μια βρύση στην παιδική χαρά;», αναρωτιέται ο πρόεδρος του Συλλόγου, ενώ στη συνέχεια, δείχνοντας τα παγκάκια της παιδικής χαράς, υποστηρίζει ότι είναι ζήτημα χρόνου πότε θα διαλυθούν, αφού δεν έχει γίνει ποτέ συντήρηση.

Όσον αφορά, λοιπόν, στη σχέση του Συλλόγου με τον Δήμο, δηλώνει ότι «φοβάμαι, πως είναι μη ειλικρινής. Στην κατ’ ιδίαν επαφή είναι όλο ναι και υποσχέσεις απέναντί μας. Αλλά αυτό διαρκεί όσο είσαι μαζί τους. Δεν θέλω να πιστεύω ότι, επειδή ενεργοποιηθήκαμε εμείς κι εγώ προσωπικά με τον Σύλλογο, υπάρχει κάποια τάση απομόνωσης της περιοχής του Αγίου Θωμά. Ωστόσο, πολύ το φοβάμαι…», λέει και συνεχίζει: «Όλοι έχουμε επηρεαστεί από την οικονομική κρίση. Όμως, την ίδια στιγμή βλέπουμε ότι ο Δήμος και ο ίδιος ο δήμαρχος είναι πάρα πολύ δραστήριοι και ειδικά ο δεύτερος αναλαμβάνει διαρκώς και νέες αρμοδιότητες, την ώρα που βασικά προβλήματα της περιοχής παραμένουν άλυτα επί χρόνια. Δεν θέλω να λαϊκίσω, αλλά δεν γίνονται όλα με λόγια. Πρέπει να κάτσουμε κάτω και να δουλέψουμε για την πόλη. Ο Σύλλογος δεν έχει εκτελεστική δυνατότητα ή μηχανισμούς. Ως εκ τούτου, προσωπικά δεν θα απολογούμαι στους κατοίκους για παραλείψεις της δημοτικής αρχής».

Πάντως, εξαίρεση, σύμφωνα με τον Γ. Καραμέρο, αποτελεί ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Εξωραϊσμού της πόλης Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, ο οποίος κάνει συχνά «περιπολίες» στον Άγιο Θωμά με το ιδιωτικό του όχημα, προκειμένου να επισημαίνει τα προβλήματα της περιοχής.

«Κάλεσμα προς “Ηλιδα”: Στο τραπέζι με νέους όρους»

Αντί επιλόγου, ο πρόεδρος προτιμά να κλείσει τη συζήτηση με ένα ανοιχτό κάλεσμα προς τον Σύλλογο «Ήλιδα» για ενοποίηση των δύο συλλόγων και τη δημιουργία ενός, που θα εμπεριέχει όλες τις δυνάμεις της περιοχής. Το κάλεσμα αυτό, ωστόσο, δεν πραγματοποιείται για πρώτη φορά, καθώς τους έχουν προσεγγίσει ξανά, αλλά τότε τους απάντησαν αρνητικά, επειδή ήθελαν να δράσουν αυτόνομα.

Παρ’ όλα, αυτά, όμως, τονίζει ότι «από τότε δεν έχουν κάνει κάποια ενέργεια, ενδεχομένως επειδή κι εκείνοι αισθάνονται μια διχοτόμηση στην περιοχή. Τους καλούμε και πάλι με νέους όρους να καθίσουμε στο τραπέζι και να πορευτούμε μαζί. Είμαστε υπέρ της ενότητας και όχι της λογικής “διαίρει και βασίλευε”, την οποία κάποιοι καλλιέργησαν σκοπίμως στην περιοχή του Αγίου Θωμά και της Ήλιδας».

Αντικρούουν τις κατηγορίες περί αδιαφορίας και δεσμεύονται…

Μία προς μία αντικρούουν οι αιρετοί του Δήμου Αμαρουσίου τις κατηγορίες περί αδιαφορίας για τα προβλήματα των κατοίκων του Αγίου Θωμά.

Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ κατέγραψε τις απόψεις όσων αρμοδίων του Δήμου ανταποκρίθηκαν στην επικοινωνία της, γιατί υπήρξαν περιπτώσεις όπου οι επανειλημμένες οχλήσεις της έπεσαν στο… κενό (για παράδειγμα, με τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας & Τεχνικών Έργων Νίκο Πέππα και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για τα σχολεία Δημήτρη Καρλαύτη).


ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΗΚΟΣ
«Στα μέσα Νοεμβρίου το προσχέδιο κυκλοφοριακής μελέτης»

«Δεν εξαφανιστήκαμε» είναι η κατηγορηματική απάντηση του προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Συγκοινωνίας & Κυκλοφορίας Δήμου Αμαρουσίου Γιώργου Ζήκου στις σχετικές αιτιάσεις του Γ. Καραμέρου. Επεξηγώντας την «καθυστέρηση» που υποστηρίζουν ότι βλέπουν οι κάτοικοι, ο Γ. Ζήκος εξηγεί ότι «η δημοτική αρχή έπρεπε να ρίξει το βάρος σε κυκλοφοριακές μελέτες άλλων περιοχών, οι οποίες προηγούνταν κι έπρεπε να αναπροσαρμοστούν, με βάση τα όσα όριζε ο “Καλλικράτης”, προκειμένου να μπορέσουν να εγκριθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο».

Πάντως, τώρα, σύμφωνα με τον ίδιο, η κυκλοφοριακή μελέτη του Αγίου Θωμά βρίσκεται πρώτη στη λίστα προτεραιοτήτων της δημοτικής αρχής. Ως εκ τούτου, δεσμεύτηκε ότι μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτό κάλεσμα προς τους κατοίκους, τους τοπικούς συλλόγους, τις επιχειρήσεις και τη Γερμανική Σχολή, προκειμένου ο συγκοινωνιολόγος Ευάγγελος Ματσούκης να τους παρουσιάσει το προσχέδιο της κυκλοφοριακής μελέτης. Μιας μελέτης, η οποία, όπως υπογραμμίζει, έχει βασιστεί όχι μόνο στις προσωπικές εκτιμήσεις του συγκοινωνιολόγου, αλλά κυρίως στις προτάσεις όλων των παραπάνω φορέων, ύστερα από πρωτοβουλία του ίδιου του δημάρχου Γιώργου Πατούλη για συζήτηση μαζί τους πριν δύο χρόνια, ώστε να δοθεί τέλος στο κυκλοφοριακό χάος.

Πάντως, σε ερώτησή μας για το αν υιοθετείται στο προσχέδιο η πρόταση του Συλλόγου Αγίου Θωμά για μονοδρόμηση της Αμαρυσίας Αρτέμιδος, ο Γ. Ζήκος αρνείται να απαντήσει, παραπέμποντάς μας στην επικείμενη συνάντηση.

Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο που είχε ακουστεί περί μεταφοράς του υπουργείου Υγείας στην περιοχή του Αγίου Θωμά (δίπλα στη HELEXPO), ο Γ. Ζήκος αναφέρει ότι ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης έχει ξεκαθαρίσει, τόσο στον πρώην υπουργό Δημήτρη Αβραμόπουλο όσο και στον νυν Ανδρέα Λοβέρδο, πως δεν πρόκειται να το δεχτεί, αν δεν υπάρξει μελέτη κυκλοφοριακή και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΒΒΑΛΟΣ
«Χρειαζόμαστε προσωπικό στη Δημοτική Αστυνομία»

Διαψεύδει τους ισχυρισμούς περί απαγόρευσης παρουσίας της Δημοτικής Αστυνομίας στην περιοχή του Αγίου Θωμά, κατ’ εντολή της δημοτικής αρχής, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κάββαλος. Αν και παραδέχεται ότι πιθανόν η παρουσία της υπηρεσίας να μην είναι τόσο έντονη στην περιοχή, σε καμία περίπτωση δεν δέχεται ότι υπάρχει οδηγία απαγόρευσης.

Εκθέτοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Σώμα, εξηγεί ότι οι δημοτικοί αστυνομικοί είναι μόνο 40. «Το προσωπικό μας είναι ελάχιστο, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η κάλυψη των 18 συνοικιών του Αμαρουσίου» τονίζει, ενώ συμπληρώνει «και ας μην ξεχνάμε ότι η Υπηρεσία αυτή λειτουργεί 7 ημέρες την εβδομάδα, με ωράριο που διαρκεί έως τις 10 το βράδυ». Στις δυσκολίες, ο Β. Κάββαλος προσθέτει και το πλήθος των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας, για να καταλήξει στην εκτίμηση ότι «για να λειτουργήσει άψογα η Δημοτική Αστυνομία χρειαζόμαστε κανονικά 150 άτομα».

Πάντως, με το σημερινό διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό, ο αντιδήμαρχος εξηγεί ότι η Δημοτική Αστυνομία αναγκάζεται να ρίχνει το βάρος στις περιοχές με οξύτατο κυκλοφοριακό πρόβλημα, όπως το εμπορικό κέντρο, η Λεωφόρος Κηφισιάς και η Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ σπεύδει και στα σημεία όπου υπάρχουν καταγγελίες.

Όσον αφορά στην εγκληματικότητα, ο Β. Κάββαλος «πετά» το μπαλάκι στην Αστυνομία, στην οποία, όπως επισημαίνει, ο Δήμος λειτουργεί «επικουρικά». «Η Δημοτική Αστυνομία δεν μπορεί να συλλάβει, ούτε να παρέμβει, παρά μόνο να λειτουργήσει αποτρεπτικά και για αυτόν τον λόγο έχουμε απογευματινές βάρδιες, στις οποίες βγαίνουν τα αυτοκίνητα της Υπηρεσίας με φάρο», δηλώνει στην «Α».

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ
«Δεν έχουμε παραμελήσει το πράσινο»

«Η περιοχή του Αγίου Θωμά είναι από τις νεόκτιστες περιοχές του Αμαρουσίου και θέλει δουλειά» δηλώνει στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Εξωραϊσμού της πόλης Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, διαβεβαιώνοντας τους κατοίκους ότι δεν υπάρχει καμιά πρόθεση παραμέλησης.

Όσον αφορά στη δενδροφύτευση, τονίζει, ότι «εμείς “αγκαλιάσαμε” την προσπάθεια των κατοίκων» και πως ο Δήμος ποτίζει τα δενδρύλλια. Ωστόσο, το πότισμα γίνεται μέσω βυτίου, καθώς τόσο το πάρκο όσο και η διπλανή παιδική χαρά δεν διαθέτουν δίκτυο άρδευσης. Το τελευταίο, πάντως, δεν θ’ αργήσει να γίνει, αφού έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη και σταδιακά θα ξεκινήσει η δημιουργία του.

Κλείνοντας, ο Επ. Κατσιγιάννης ενημερώνει τους κατοίκους που διαμένουν πλησίον της εκκλησίας του Αγίου Θωμά, ότι το πάρκο έχει φυτευτεί με «αγριάδα» και όχι με «γκαζόν», γι’ αυτό και η όψη του δεν είναι τόσο πράσινη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου